Livet i byn

Livet i byn

Tre byar norr om polcirkeln töms och rivs då gruvdriften kring dagbrottet Aitik expanderar.

Livet i Byn är en intervjubaserad bok där boende i dessa byar delar med sig av vad livet i byn fört med sig. 

Det finns otroliga historier. Om han som sprang ihjäl sig och hon som hade björnen några meter ifrån sig. Men också det stora i det lilla. Om kraften i att gå i långkalsonger en hel dag. Om lugnet i att arbeta med veden. Om skidorna på isen, bössan på axeln och det stora korvkoket då renslakten var klar. Om känslan av närvaro och bara vara. 

 

Att dokumentera byar som försvinner är ett väldigt viktigt arbete. Boken skapades för de boende i byarna och syftar till att bevara minnen av liv som levts på platser som inte längre kommer vara tillgängliga. Boken är inte bara att vara en bok, utan ett minnesmärke. Något som generationer kan dela med varandra och som sparas i bokhyllan i många år. 

Därför var det så viktigt att alla steg i arbetet med boken blev rätt. Inte minst det sista steget med tryck. Att ta fram en bok - ja, vilken trycksak som helst - avslutas med själva trycket, men arbetet fram till färdig trycksak startar långt innan dess.

Jag fick ett tips om Ågrenshuset i början av projektet. Jag skickade ett kort mail, fick ett telefonsamtal till svar och sedan dess fått all hjälp jag känt att jag behövt för att få fram den känsla jag önskade med boken. Det har varit otaliga telefonsamtal, jag har fått referensböcker och materialprover skickade i posten och en öppen dörr närhelst jag önskat komma på studiebesök. 

 

Jag var nog möjligen en rätt besvärlig kund. 

Jag hade ständiga ändringar i omfattning och tidsplan. Jag befann mig utomlands utan täckning och var mer eller mindre okontaktbar då tryckeriet behövde ställa frågor och jag visste precis vad jag ville ha men kunde inte en term på fackspråk.  

Men jag kände mig aldrig någonsin besvärlig. 

Jag kände mig välkommen. 

Jag blev alltid inspirerad, guidad och ödmjukt utbildad i allt från försättsblad till hela processen med offset. Jag har svårt att se, att jag skulle kunnat finna ett bättre samarbete än det jag fick. 

 

Jag ser framemot min nästa trycksak jag ska ta fram tillsammans med Ågrenshuset!