Nyheter

Följ oss gärna även på Facebook och Instagram.

28 april 2020

Tre byar norr om polcirkeln töms och rivs då gruvdriften kring dagbrottet Aitik expanderar.

Livet i Byn är en intervjubaserad bok där boende i dessa byar delar med sig av vad livet i byn fört med sig. 

Det finns otroliga historier. Om han som sprang ihjäl sig och hon som hade björnen några meter ifrån sig. Men också det stora i det lilla. Om kraften i att gå i långkalsonger en hel dag. Om lugnet i att arbeta med veden. Om skidorna på isen, bössan på axeln och det stora korvkoket då renslakten var klar. Om känslan av närvaro och bara vara. 

 

Att dokumentera byar som försvinner är ett väldigt viktigt arbete. Boken skapades för de boende i byarna och syftar till att bevara minnen av liv som levts på platser som inte längre kommer vara tillgängliga. Boken är inte bara att vara en bok, utan ett minnesmärke. Något som generationer kan dela med varandra och som sparas i bokhyllan i många år. 

Därför var det så viktigt att alla steg i arbetet med boken blev rätt. Inte minst det sista steget med tryck. Att ta fram en bok - ja, vilken trycksak som helst - avslutas med själva trycket, men arbetet fram till färdig trycksak startar långt innan dess.

Jag fick ett tips om Ågrenshuset i början av projektet. Jag skickade ett kort mail, fick ett telefonsamtal till svar och sedan dess fått all hjälp jag känt att jag behövt för att få fram den känsla jag önskade med boken. Det har varit otaliga telefonsamtal, jag har fått referensböcker och materialprover skickade i posten och en öppen dörr närhelst jag önskat komma på studiebesök. 

 

Jag var nog möjligen en rätt besvärlig kund. 

Jag hade ständiga ändringar i omfattning och tidsplan. Jag befann mig utomlands utan täckning och var mer eller mindre okontaktbar då tryckeriet behövde ställa frågor och jag visste precis vad jag ville ha men kunde inte en term på fackspråk.  

Men jag kände mig aldrig någonsin besvärlig. 

Jag kände mig välkommen. 

Jag blev alltid inspirerad, guidad och ödmjukt utbildad i allt från försättsblad till hela processen med offset. Jag har svårt att se, att jag skulle kunnat finna ett bättre samarbete än det jag fick. 

 

Jag ser framemot min nästa trycksak jag ska ta fram tillsammans med Ågrenshuset! 

 

 

11 juni 2019

En fotobok som tar er med på en resa bland saltstänkta
rödmålade sjöbodar med doft av fisk, tång och surströmming.

Fotograf Petra Gilliusson · 216 sidor · Inbunden · 297x210 · Utgivningsdatum 2019-06-10

Beställ via pren@agrenshuset.se eller ring 0660-29 99 52 

22 november 2018

För läsarna av tidningen Anundsjö–Aktuellt är Katarina Strömberg välbekant. Här har hon publicerat sina matrecept och bilder sedan några år tillbaka, som i sin tur är hämtade från hennes matblogg.

Nu släpper hon sin egen kokbok.

Lagom till julhandeln lanseras Katarinas spis.

 

Upprinnelsen till Katarinas matbloggande är hennes 19–årige son Antons efterlysning av recept på rätter som han serverades under sin uppväxt.

”Det är inget kul att du inte skrivit ned dem”, tyckte han. ”Jag vill ju också kunna laga dem.”

– När han sa så, kände jag att det var dags att göra en receptsamling. Främst då för hans skull, men även för min egen. Och när jag ändå var igång startade jag en blogg, Katarinas spis, säger hon.

Matlagning har alltid varit ett stort intresse.

– Min mamma var duktig på att laga mat, för att inte tala om min mormor som var blind men fantastisk i köket. Mormor, som hette Märta Grundström, var alltid noga med måtten. Hon lagade inte mat på en höft som jag gör.

Mormors bästa recept har Katarina skrivit ned och de finns med i boken.

– Det är en hjärtesak för mig.

Boken innehåller både vardagsmat, desserter, recept på vilt och en del överraskningar.

– Min grundfilosofi är att laga enkel och ganska kryddstark mat. Det ska inte ta lång tid att laga rejäl mat från grunden.

– Mycket av det jag lagade till Anton när han växte upp var tvunget att gå ganska fort att göra, men jag slarvar sällan med råvarorna. Även om jag ibland öppnat en burk Bullens pilsnerkorv eller i nödfall använt mig av pulvermos…

I höst har det varit mycket jobb med att både laga och fotografera mat till boken. 

Katarinas spis, som kommer i månadsskiftet november/december, innehåller cirka 60 recept och Katarina har tagit alla bilderna till dem själv.

– Det har varit en hektisk tid i höst, där jag kombinerat mitt heltidsjobb i Örnsköldsvik med att laga mat och fotografera den på kvällar och helger.

– Jag kan känna nervositet över att ha tagit beslutet att göra den här kokboken men det är också fantastiskt roligt. Min förhoppning är att så många som möjligt ska vara intresserad av den och kunna använda sig av den som inspirationskälla i sina egna kök.

För att följa recept slaviskt är inte riktigt Katarina Strömbergs grej.

– Recept är bra för att ha någonting att utgå ifrån, sedan kan man gärna experimentera, lägga till och ta bort för att hitta sin egna favoriträtter.

Hon har därför valt att ha en ruta i boken till varje recept, där man kan skriva ned till exempel hur det smakade och om man gjort någon egen justering.

– Det kan jag sakna i andra kokböcker och minnet är ju kort. Har man lagat en rätt och ska göra den igen lite senare, är det inte alltid du kommer ihåg hur den blev förra gången, hur den togs emot och om du laborerade med ingredienser eller mått, säger Katarina.

Hon poängterar att hon inte är någon yrkeskock men väl en matintresserad mamma med lång erfarenhet av en barnfamiljs vardag. Likaså hur kul det är att göra en maträtt utifrån egen kreativitet och på bra råvaror.

– Jag vill försöka förmedla lite av den där härliga känslan man kan få av att kreera bland grytor, pannor och kastruller och åstadkomma något spännande utan att det behöver ta en halv dag i anspråk.

Katarinas spis är formgiven av Marie Nilsson på Ågrenshuset Förlag i Bjästa och det är även Ågrenshuset som trycker boken.

Artikel hämtad från Olof Wigrens hemsida HÄR och boken går att köpa genom att maila pren@agrenshuset.se eller ringa 0660-29 99 52

22 november 2018

Just nu har vi erbjudanden på både tidningen HOCKEY och vår praktbok "50 år med svensk elithockey".

 

Tidningen HOCKEY:

Påkostat fyrfärgsmagasin om både svensk och internationell hockey, allt från bredd till elit. Med HOCKEY får du både underhållining och kunskapsberikande faktateter, samt massor av läckra actionbilder på svenska elitspelar och NHL-stjärnor. HOCKEY är Svenska Ishoeckyförbundets officiella tidning.

 

Boken "50 år med svensk elithockey":

De viktigaste händelserna, vinnarna, förlorarna och de stora profilerna säsong för säsong. 

 

Erbjudanden:

Praktboken "50 år med svensk elithockey" för bara 199 kr (ordinarie pris 295 kr). 

12 nummer av tidningen HOCKEY + boken "50 år med svensk elithockey" för bara 350 kr. DU SPARAR 444 KR!!!

5 nummer av tidningen HOCKEY för bara 80 kr! (ordinarie pris 225 kr)

Hitta fler prenumerationserbjudanden här 

 

Maila ditt namn, adress och postadress till pren@agrenshuset.se eller ring 0660-29 99 52

17 september 2018

Industrilyftet var projektet som fick industrin i J/H att lyfta ytterligare steg i utvecklingen

 

Som ett avslut på ett längre utvecklingsprojekt vars huvuduppgift var till att hjälpa industriföretag med utveckling, utbildning och nätverk valde IUC Z-GROUP, branschorganet för tillverkningsindustrin i Jämtland och Härjedalen, att berätta om projektets effekt och påverkan i formen av ett informativt magasin - Magasin Industriyftet.

Projektets fokus var att öka synlighet och identifiera tillväxthinder för tillverkningsindustrin i Jämtland, vilket illustrerades i magasinet med reportage från de involverade företagen. Magasinet trycktes av Ågrenshuset Produktion AB. Magasinet var på 56 sidor + omslag (Inlaga MultiArt Silk 130 gr. Omslag Arctic Volume White 250 gr). Det typograferades med i huvudsak Helvetica neue och Chronicle.

Arbetsgruppen bestod av VD IUC-ZGroup Gunnar Elmroth,  projektledare Pontus Sandell, redaktör Janna Thalén, kommunikatör Anna Rex, art director Lena Andersson, Olga & friends, skribenter var Elisabeth Aagård, Henrika Lavonus Wike och Håkan Wike, fotografer Håkan Wike, Anna Rex mfl samt illustrationer stod Anna Olsson, Drawnbyanna, för.

27 augusti 2018

Vi är otroligt stolta och glada över att ha fått förtroendet att producera säljmaterial till den medvetna designduon Skogsberg & Smart.

Svårt att fånga på bild, men oj va superfin den här produktkatalogen blev!
Deras önskemål var printat guld på omslaget, men med vår nya maskin kunde vi vända på produktionen och printa svart på guldpapper istället, vilket gav en superhärlig effekt.

Självklart tacksamt att leverera en snygg produkt med det här ljuvliga grundmaterialet i form av välkomponerade bilder.

 

11 maj 2018

Nu har vi uppdaterat våra mallar för studentskyltar!

Här är ett axplock av de som finns att välja bland, men fler finns om du kommer och besöker oss i Övik eller Bjästa.

Vi tar även emot papperskopior av foton och scannar in dem.

Självklart kan du få skylten precis hur du vill o ckså, mot en originalkostnad och eventuell extra materialkostnad om du väljer ett annat format!

 

Skyltarna printas på en pvc och är väderbeständig.

 

Pinne och dubbelhäftande tejp medföljer.

 

440 kr inkl. moms (mallad layout).

16 mars 2018

Andra boken vi fått nöjet att leverera till bokförlaget Mygrandmotherisgone. 

Den första hette ”Svensk Videospelsutveckling, från 50-tal till 90 -tal”.

Detta är en andra uppdatering av guiden till alla NES-spel som släpptes i Norden.

Boken kommer säljas exklusivt genom Spel & Sånt och har en limiterad upplaga på 1000 exemplar. 

Läs mer om boken på Spel & Sånt's hemsida HÄR

Vi tackar för förtroendet!

8 december 2017

Ågrenshuset har producerat kortleksaskar av olika slag till lokala aktörer.

Unika lösningar som anpassats efter kundens önskemål.

 

Här är två olika exempel.

• INUTI (Victoria Säker) En andningspaus och vägledning för dig som vill lyssna till dig själv!

• ORAKELKORT (Susanne Liljedahl) Orakelkort för djurägare och djurälskare.

 

Kompletta kit, kort och små broschyrer, är också framtagna av Ågrenshuset i samarbete med kunden.

14 november 2017

Glad kund inspekterar vårt montage i Bjästa!

 

Riktigt roligt att få vara en del av Mivas (Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB) satsning på nya Återvinningscentraler i Örnsköldsviks kommun. Idag kom kommunikationsansvarig på Miva, Lars Westberg och hälsade på våra montörer som håller på att slutföra montaget på den första av fyra nya, fina centraler. 
Stolta och nöjda är vi också över att kunna samarbeta med lokala aktörer; Falsat levererar samtliga plåtar och vi får vara med och ta fram allt ifrån illustrationer till färdiga skyltar. 
Vi tackar för förtroendet!

Sidor